jueves, 15 de enero de 2009

ESTRUCTURA I ACTIVITATS

En primer lloc, per la centralitat de la seva temàtica -que és considerada per a molts com una de les qüestions, sinó la qüestió per excel•lència del segle XXI en que vivim-; en segon lloc, per l’amplitud dels seus continguts -que no solament són de caràcter interdisciplinari sinó que inclouen un interès social per aquesta temàtica crucial junt amb els continguts acadèmics del seminari-; tenint en compte, el paper que ha jugat fins ara Burma Campaing International en l’aplicació i enfortiment de les xarxes internacionals en defensa de les minories ètniques birmanes i per donar cabuda a tota la magnitud i excel•lència de les activitats - és el cas de les rellevants conferències incloses en el dia inaugural, les ponències que s’exposaran els dies següents i les diferents propostes arribades de totes parts del món-, l’estructura s’ha decidit en diferents tipus de sessions,

Les primeres s’han concentrat en la jornada. En aquest mateix emplaçament se celebrarà la cerimònia d’obertura d’aquest gran esdeveniment, pel que està prevista la participació de personalitats de la màxima rellevància política i acadèmica. Les sessions plenàries que tindran lloc a continuació igualment conrearan, de ben segur, una gran repercussió, no solament en el conjunt del seminari, a, en la ciutat catalana i en els mitjans de comunicació.

L’endemà, s’iniciaran les sessions semiplenàries. La varietat de les temàtiques que es tractaran -tal i com les propostes pels Comitès Científics- s’han concretat en aquestes semiplenàries en diverses ponències, totes elles impartides per persones del màxim reconeixement científic, professional i social, tant a escala nacional com internacional. La seva agrupació en diferents sessions s’ha fet seguint un interès mutu dels assumptes tractats. També s’ha buscat l’enriquiment dels debats i la varietat de l’enfocament, donant cabuda a les diferents veus i perspectives. En aquestes sessions matinals s’han inclòs també ponències suggerides per algunes entitats patrocinadores i col•laboradores del Congreés, que, en determinats casos, han arribat a configurar semiplenaris sobre temes de gran rellevància acadèmica, política, social, ecològica o cultural.

Les activitats matinals comptaran, sens dubte, amb una ingent densitat de reflexions i debats, d’excel•lent qualitat, però serà durant les tardes quan el volum de presentacions arribarà a una xifra extraordinària. La seva organització ha requerit el disseny de sessions regulars diferents que es desenvoluparan durant tres dies. Els tres primers dies disposaran de tres franges horàries dedicades a aquestes sessions. Les propostes que es presentaran en aquestes sessions no tan sols són rellevants pel seu nombre sinó també per la seva diversitat i qualitat. S’hi agruparan presentacions orals, panels o taules rodones, tallers, performances, presentacions de llibres, d’artesania, etc. Aquestes propostes han arribat de moltes diferents parts del món.

La gran diversitat de propostes rebudes ha aconsellat, però, la inclusió d’un espai específicament dedicat a trobades paral•leles, que s’afegeixen als tres tipus de sessions abans esmentades. Aquestes trobades han estat promogudes per entitats i col•lectius de diferent caire que queden recollides en el programa. Cadascun d’aquests esdeveniments té una estructura i una franja horària singular i, sens dubte, la seva incorporació contribuirà a enriquir de manera important l’esdeveniment.

Aquest Congrés compta a més amb un important programa cultural, coordinat per la direcció amb la col•laboració de diferents entitats. Aquest programa, que gira al voltant de la presència de les minories en moltes diferents expressions artístiques i culturals, integra actuacions musicals de diversos tipus: exposicions –també de variades modalitats, incloent-hi les arts plàstiques, presentació d’associacions, llibres o artesania-, teatre, cinema o esport. Moltes d’aquestes ressalten pel seu mestissatge i pel caràcter transnacional dels seus continguts i les seves senyes d’identitat, tal i com passa actualment en altres realitats de la nostra època. De ben segur, totes aquestes propostes creatives, de les que podrem gaudir, contribuiran a enriquir de manera decisiva el desenvolupament del seminari i a fer d’aquest esdeveniment una ocasió inoblidable per a totes les persones que hi seran presents.