jueves, 15 de enero de 2009

OBJECTIUS I CONTINGUTS

Aconseguir la pau per a tots els pobles de Birmània, en tots els aspectes de la seva vida, en el reconeixement de les múltiples diversitats que els singularitzen i que constitueixen un tot alhra, és, sens dubte, el gran repte per el procés de pau birmà.
La celebració del Seminari Birmània a Barcelona no nomes suposa un gran honor, sinó també una gran oportunitat i un dels reptes més importants en els fets recents que han tingut lloc a Birmània.
Sota el lema ‘la pau no és una utopia per a Birmània’ i amb el tema general de ‘pau, reconciliació i minories ètniques’, tractarem, en aquesta primera edició, qüestions i problemes fonamentals que afecten a la vida de les minories a Birmània. Des de l’emponderament de la societat civil fins els reptes federalistes, l’acció política i legal, els desplaçats interns, les migracions, les desigualtats espacials i urbanes; la violència de les minories, les lluites pels drets humans, la presencia de les dones en el poder, en l’educació, en la política, en la ciència i en els mitjans de comunicació; l’aplicació transversal de l’enfocament de pau des de la perspectiva de les minories, incorporant la producció del seu coneixement i la seva cultura; l’impacte de la globalització en la seva economia, el treball, l’opressió i les seves oportunitats vitals, la salut de les minories, incloent-hi els discapacitats; la recuperació de la seva historia i dels seu protagonisme en els esdeveniments recents; la seva participació en la cultura, l’art o la creativitat, els seu paper en el procés de pau en les diferents professions o activitats o en els seus diferents móns.

El Seminari Birmània a Barcelona vol reflexionar sobre tots aquets aspectes des d’una perspectiva interdisciplinaria, oberta al diàleg entre els diferents enfocaments i plantejaments provinents tant de l’oposició com de la resistència.
El que es persegueix és enriquir les reflexions amb el contrast entre les diferents aproximacions, fent possible alhora, els entrecreuaments i mestissatges, fruit del debat i de l’intercanvi d’idees. Es pretén portar a terme tot això tenint en compte la polifonia de veus, no només de les minories birmanes, sinó també pel que representen com a minories del món, integrant aportacions que facin d’enllaç entre el d’aquí i el d’allà, el local i el global, el proper i el llunyà, tal i com es veure en la complexa era d’avui.
Són molt diverses les fites que BURMA CAMPAIGN INTERNATIONAL ja ha inspirat en la trobada de les diferents entitats en altres països. Hem de destacar, entre totes elles, el foment d’alternatives a la pau, des d’una perspectiva de les minories; l’enfortiment de les xarxes internacionals, nacionals i locals vinculades a aquests processos i la seva difusió, tant en el plànol de la política com en el de la cultura, l’economia, etc..
Altres finalitats s’orienten cap a la creació d’intercanvis socials, cooperants i acadèmics, així com a la mobilització de l’interès relatiu al coneixement de les minories i a la millora de la situació de les minories ètniques en les nostres societats, tant per part d’acadèmics com per estudiants, institucions i entitats, i també dels moviments que lluiten per la llibertat, els drets humans i la pau. En aquesta primera edició del seminari, es pretén a més enriquir la trobada fent una invitació al món de les minories lingüístiques en el nostre país i al món de parla hispana, tant de l’àmbit estatal com llatinoamericà, o d’altres contextos, contribuint a la incorporació definitiva de la xarxa internacional de la campanya.
D’aquí ve el desenvolupament del congrés en diferents llengües, introduint el català, birmà, anglès i espanyol com a llengües oficials. Però la fita seria que es fes la traducció a l’euskera i al gallec també.

Un altre fita que perseguim és incorporar transversalment l’atenció a les dones, la infantesa i la discapacitat, que afecta significativament a la supervivència de les minories. Això no només es reflectirà en l’espai específic destinat al debat sobre la qüestió, sinó també en la incorporació de recursos tècnics i humans destinats a fer possible l’accessibilitat. De la mateixa manera, es pretén contribuir al coneixement de la situació de les minories en la societat birmana, així com a l’anàlisi dels canvis enregistrats en aquest terreny durant les darreres cinc dècades facilitant les presentacions sobre aquest tema de diferents associacions, institucions i entitats, i també les rellevants autoritats acadèmiques, jurídiques, polítiques, educadores i cooperants dins i fora del nostre país.

El programa és molt ampli i es complementa amb exposicions, actuacions musicals, teatre, cine, exhibició d’artesania i de llibres, tot contribuint també en aquesta direcció i oferint un vibrant apropament als móns de les minories birmanes d’avui en diferents expressions culturals i artístiques.

L’interés per a donar a conèixer diferents realitats s’aplega amb una rotunda vocació internacional, que es manifesta en el fort protagonisme de personalitats i ponents estrangers o en la profunda tasca de difusió internacional. Aquesta obertura de les minories birmanes des de Barcelona al món, s’afavorirà també per l’àmplia cobertura de l’esdeveniment. Això inclourà, entre altres molts aspectes, la retransmissió en diferit de les sessions. Tanmateix, s’enviarà diàriament als mitjans de comunicació via satèl•lit les imatges de més interès, fent servir el satèl•lit Hispasat, a travès la Televisió educativa. Totes aquestes imatges es faran servir amb posterioritat per a la confecció d’un documental resum.

Aquestes iniciatives tenen com a objectiu fer més fàcil el seguiment a distància del seminari i garantir la seva repercussió a nivell internacional, co-ajudant de la mateixa manera a impulsar el procés de pau, l’enfortiment de xarxes d’interès sobre aquesta temàtica i l’expansió de la consciència global sobre la centralitat en el nostre món de la qüestió de les minories.

Finalment, hem focalitzat la seva atenció en les possibilitats del procés de pau, fita que, com el seu nom indica, no és una utopia. Una pau, llibertat i democràcia no només referida a la distribució de recursos i oportunitats, sinó també al reconeixement de les posicions i les identitats col•lectives i personals de les minories, aspectes en els que continuem mantenint una posició relegada.

Molts dels debats e intercanvis tindran com a centre els nous desplaçaments que es donen avui a escala planetària, els ancoratges vitals i els acompliments quotidians d’un nombre creixent de dones i homes, incloent-hi mobilitats espaials i socioculturals pràcticament desconegudes fins ara, trajectòries espaitemporals de nova creació, però.

Aquestes noves realitats porten associades, en molts casos, l’ensorrament d’antigues fronteres i l’aixecament d’altres, fins i tot el desvetllament de les que, tot i la seva invisibilitat, ens envolten i ens posen límits. Aquestes fronteres, que de vegades són mòbils i transitòries, canvien segons els diferents contextos i situacions, corresponent a la fluïdesa social del nostre temps, però que en qualsevol cas configuren espais de trobades i destrobades que es desenvolupen en les nostres vides.

Aquesta nova definició de les mobilitats i de les fronteres afecta de manera singular a les minories, obrint nous escenaris i trajectòries vitals o finalment horitzons complexes per les nostres pràctiques i desitjos. Aquestes transformacions, a més a més, vénen acompanyades de noves formes de violència contra les minories, en l’àmbit públic, també en el domèstic i en la intimitat.

La violència vers les minories, que ja era present en anteriors etapes històriques, mostra avui una dimensió particularment dramàtica, per la seva radical oposició als drets humans i a la consciència ciutadana que, tot i els obstacles, s’obre pas en aquest món en canvi continu.

D’aquesta rellevant temàtica i de totes les altres qüestions abans esmentades, fins a més de cent, se n’ocupen bona part de les reflexions que es tractaran en el seminari. Algunes d’aquestes s’han recollit en les pàgines següents. Convidem, a més a més, a que, juntament amb les reflexions, es facin anàlisis, avaluacions i propostes que es puguin incorporar a la societat contribuint a fer possible la pau.